Inlägg

Inlägg som stigw har skrivit i forumet
Av stigw
Nytt bud: 3 300 kr
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av stigw

Alltid fel kassa. Slår aldrig fel att man hamnar bakom en kund som ska dryfta alla problem i världen med kassörskan.

Av stigw
Skrivet av Thomas:

Fast om du kör t ex Windows fildelning så kommer många ransomware kryptera filer där också. Flera är också smarta nog att vänta med kryptering efter infektion för att öka sannolikheten att du pluggat in backups och liknande (på externa diskar/via nätverk).

Bäst är att ha backups som inte går att skriva över/ta bort, dvs där det går att skapa nya men inte ändra/ta bort tidigare versioner. Vissa molntjänster har såna möjligheter, men det går också att sätta upp själv -- dock så är det nog något som de flesta anser vara någorlunda bökigt.
Ett sätt är att köra filsystem med snapshots (t ex ZFS, btrfs) och ta dem automatiskt, så att bara root/administratör har rättighet att ta bort dem.
Då är man säker även om de tar sig in på backupservern och tar bort/krypterar alla filer, så länge som de inte lyckas hacka till sig adminrättigheter också; bara att ta bort infektionen och sen göra en rollback till tidigare version, innan filerna togs bort/krypterades. Och sannolikheten att någon automatisk mjukvara hackar servern lär vara extremt låg, det skulle behöva isåfall behöva vara en människa som gör jobbet. Och sannolikheten att någon skulle göra det mot en vanlig Svensson lär också vara extremt låg.

Jag hjälpte en person med backup till USB disk. Men det sket sig när USB disken också blev krypterad. Därför är datorn avstängd utom när jag kör backup till den. Förmodar det är sällsynt med tidsfördröjning på ransomware virus. Man borde ha hört talas om det vid det här laget annars. I alla fall mycket säkrare att förvara backuppen på en avstängd dator än en alltid ansluten USB disk. Vore ju behändigt om man bekvämt kunde koppla från USB disken. I mitt fall får jag krypa under bordet för att komma åt uttagen. Förr tog vi backup till bandstation och förvarade banden i brandsäkert kassaskåp. Jag har faktiskt gjort en lyckad återställning med ett sådant band (efter att jag själv klantat mej).

Av stigw

Har en gammal dator i källaren som jag startar enbart för att köra backup till. USB disk kopplad till datorn blir också krypterad om man får ransomware. För länge sedan använde jag en NAS. Men det var så svårt att konfigurerar så jag föredrar windows.

Av stigw

Jag vill klaga på hundägare som inte orkar bära påsen med hundlort. Jag motionsspringer och plockar bär i skogen. Där hittar man hundbajspåsar. Bättre att bara låta skiten ligga. Eller ta en pinne och putta skiten åt sidan om den ligger på väg eller gångstig.

Av stigw

I dag kunde jag äntligen springa i skogen. Känns mycket bättre än att springa på gatorna. Bara några fläckar snö kvar men jag blev inte blöt om fötterna. 7 km blir det varannan dag. Härligt väder också.

Av stigw

Hundarnas skällande brukar kunna botas med godis. Då tycker hunden Du är en vän. Att dela med sig av maten är att visa vänskap. Undrar om inte detta är grunden för våran fikakultur. Känner folk som kommit från andra länder och det är likadant när jag besöker dom. Det är nog en sed från forntiden. Att jag kommit att fundera på detta är när jag rastat en Goldenretriver och mötte några Collierhundar som skällde och bråkade. Dom fick lite Doggy kulor. Därefter skällde dom inte på mej utan kom glatt springande mot mej och fick några kulor.

Av stigw

Jag delade internet med grannen för många år sedan. Gjorde en skåra ca. 5cm djup i gräsmattan och tryckte ner sladden. Sedan in genom en ventilations ventil till källaren. Fungerade i många år tills vi båda fick fiberanslutning i samband med fjärrvärmeinstallation.
Om man inte gör det för krångligt är det lätt att reparera om det behövs.

Av stigw
Skrivet av LeifSandvik:

Snälla, jag är snart 50 och har fortfarande inte lyckats lista ut hur det är tänkt att man ska öppna dessa. Blir galen ju.
<Uppladdad bildlänk>

Blir alltid såhär
<Uppladdad bildlänk>

Det ser ut som potatispåse. Man öppnar genom att klippa av tråden i början och sedan kan man dra av hela tråden. Vilken sida man ska börja på vet man aldrig. Man klipper några gånger och drar i snöret och "plötsligt händer det".

Av stigw

På många bilar har ena framlyktan slocknat. Bilister hjälper varandra genom att blinka till den som bara har en lampa fram. Men det borde finnas ett bättre sätt. Biltillverkarna tävlar ju med varandra att pula i så mycket elektronik dom kan i bilarna. Det borde inte vara så svårt att ha en varningssignal om en strålkastare går sönder. Moderna LED lampor drar ju väldigt lite ström så det kan ju försvåra. Men det borde inte vara omöjligt. För att säga emot mej själv och gnälla ännu mer så tycker jag:

Har en 20 år gammal bil och den får gå så länge bilprovningen tillåter. Nästa bil blir ju en nyare. Men jag fasar för all elektronik dom pular i bilarna nuförtiden. Tänk om bilarna hade ett vanligt PC moderkort och standardkontakter till kameror, bildskärm mm. Då kan man byta delar, uppdatera och nyinstallera när det behövs. Jag befarar att det blir svårt med reservdelar till gamla bilar i framtiden.

Av stigw

I begynnelsen hade jag min router på vinden. Men efter att grannens hus brunnit ner har jag inget elektriskt på vinden förutom lampor. Måste man ha något elektriskt på vinden skulle jag ha det i en plåtbalja eller dylikt så det kan brinna utan att sprida sig. (Efter att jag jobbat som deltids brandman är jag kanske miljöskadad)

Av stigw

Det är ju evolutionen som skapat oss. Det har också gett oss förmågan av att må bra när vi hjälper andra. Och det tjänar vi på i längden. För om vi inte hjälper andra kanske vi inte får någon hjälp när vi själva behöver. Vi är ju flockvarelser(djur) och klarar oss väldigt dåligt om vi blir ensamma i naturen. Att skänka en slant till välgörenhet är därför en bra investering för att må bra. Man klarar då bättre av att leva med alla tråkiga nyheter som vi får via massmedia. Man kan väl tycka att det är att smita från ansvar. Bäst vore om man som volontär deltog i försvar mot inkräktare. Men alla kan inte göra allt. Speciellt inte när man blivit gammal gubbe. Då är det bäst att stanna hemma. Själv är jag månadsgivare till hjälporganisationer mest för att stå ut med allt elände i världen.

Av stigw

Apropå blekt/oblekt papper
Vi använder flergångs kaffefilter. Bara tömma sumpen i komposthinken och skölja så är det klart för nästa kanna.

Av stigw

Innan jag var så gammal att jag fick handla på systemet så jäste man "bult". Vanlig bagerijäst sockervatten och lite spannmål. Men bäst fart vart det med Cornflakes. Bara sockervatten och jäst vart det ingen fart på. Jag tror styrkan vart ungefär som starköl. Så om nöden kräver så jäs bult. Men forskning har ju visat vilka skador man får av alkohol så bäst är att låta bli. För mej var det många år sedan jag var på systemet. Enda fördelen med hemmagjord dricka är att glamouren försvinner. När det inte är dyrt och fin etikett så är det inget märkvärdigt längre.

Av stigw

Hörde en psykolog på radio säga: "Hjälper man andra så mår man bra själv". Så är det för mej. Jag skänker pengar och matar fåglar. Med allt tråkigt man hör på nyheterna känns det bra om man gör någonting. Jag tror evolutionen skapat oss till sociala varelser. Vi behöver varandra. Hjälper man inte andra, eller samarbetar, får man ingen hjälp själv när man behöver.

Av stigw

Till "medbor". Det var höst och snart vinterdäck. Då hade jag tänkt nya sommardäck. Att däcken var snett slitna var inget jag märkt tidigare. Först när polisen kollade som jag själv såg det. Men det var rättvist för långt tidigare åkte jag på en riktig smäll. Med min första bil 1950 års WV svängde jag in på en bensinstation. Upptäckte försent att där kryllade av poliser. Tror dom var där på utbildning. Dom slängde sig över och under min bil och klagade på allt dom kunde hitta på. En tröst var ju att så gamla bilar var lättmekade.

Av stigw

Angående Makkusu erfarenhet av poliser har jag omvänd erfarenhet. Vart stoppad och bilen kontrollerad. Polisen tyckte det var för lite mönster på ett framdäck. Jag påpekade att det var med mönster längre in. Det har Du rätt i sa polisen. Det sliter snett. Vi skriver inget nu utan kosta på en framvagnsinställning. Jag vart snopen. Det blev nya däck och framvagnsinställning omgående. Som gnäll är det väl uselt. Men man väntar sig ju ingen barmhärtighet från poliser. Så lite gnäll kanske det är ändå?

Av stigw

Har en gammal dator med billigt grafikkort så jag får HDMI utgång. Kanske 10 år. Bör vara ca. 2,5 - 3Mb processor för att inte bilden ska hacka. Använder datorn bara till de månatliga uppdateringarna. Datorn är ju full av bilder för man använder ju inte pappersbilder längre. Men det blir aldrig av att titta på bilderna via TV. Jag använder TV-HUB från Boxer. Med den kan jag se play TV. Den tycker jag är bra. Men har man nerladdade filmer så fungerar en gammal dator bra.

Av stigw

Angående vården i det här landet kommer jag att tänka på en historia som en läkare berättade. Det hade slumpat sig så illa att en måndag morgon var han väldigt bakis. Första patienten var en dam. Hon hade mycket att berätta medan läkaren kämpade för att inte kräkas. Så småningom lugnade magen ner sig och damen hade berättat färdigt. Då föreslog läkaren en medicin och skrev ut ett recept som han påstod hade hjälpt många. Då började damen gråta och berättade att han (läkaren) var den första som hade förstått henne. Läkaren lärde sig mycket av det besöket.

Av stigw

Kina har använt svenskars routrar för cyberattacker

https://sverigesradio.se/artikel/kina-har-anvant-svenskars-ro...
Det vore väl läge att tala om vilka fabrikat och typer det gäller. Finns det uppdateringar som löser problemet vill man ju också veta. Om min router är med i gänget så byter jag gärna ut den. Men får vi inget veta kan ju kineserierna bara fortsätta djävlas.